The Quest

The Quest is a replacement dwelling in Swanage, UK. Planning permission was granted in early 2014, and the project was completed in January 2016. Calcinotto worked with award-winning Strom Architects during the construction phase in order to deliver this truly amazing home.

The site is heavily wooded and enjoys a beautiful southerly aspect with a view over the Durlston Country Park. Early on, Ström Architects established the advantages of a single-storey building; and that it would suit the retired clients’ future. The single-storey house cantilevers over the retaining wall to deal with the level changes and views. The large cantilever has been achieved through two concrete planes: the floor and roof acting together as a space beam yet somehow not visually connected. The concrete structure is then in-filled with simple timber dry-lining, leaving the concrete frame visible externally. The house exemplifies Magnus and Emma’s beliefs that simplicity and honesty of construction underlie good design. Good sound knowledge and understanding of engineering principles are the reason why things work accompanied by modern-day design tools such a finite element analysis which allow us to push the boundaries of design.

Photography by Martin Gardner & Michael Sinclair & Raul French.

Client

Private Client

Value

£0.75m

Location

Swanage, Dorset

Architect

Ström Architects

Contractor

Matrod Frampton Ltd

Categories

Residential