Berry Court. Redevelopment by Bournemouth Borough Council as part of its Town Centre Master Vision

Originally an underused surface car park, Berry Court was identified for redevelopment by Bournemouth Borough Council as part of its Town Centre Master Vision. Brightspace Architects produced an exciting proposal that maximises the commercial value of the site. The development provides a 217 space council operated multi-storey car park and 113 open market rental properties.

The residential building is a reinforced concrete structure supported on pile foundations. The concrete frame is ten storeys at its highest section and six at its lowest section. Working with the Architect from the outset we were able to provide a concrete scheme that worked with the internal layouts and offered an optimised structure allowing us to minimise the floor construction zones to maximise the internal heights of the rooms. Externally the concrete meant the clean horizontal banding and sweeping curves could be achieved without any compromise to the Architects proposed design.

The main central core of the residential building provides a direct link to the new car park to the rear of the site. The car park offers twelve levels of parking, two of which are below ground supported on pile foundations. The car park is constructed using a steel frame supporting composite metal deck floors.

Client

Bournemouth Development Company

Value

£20m (including Car Park)

Location

Bournemouth, Dorset

Architect

Brightspace

Contractor

Morgan Sindall Construction

Categories

Residential