Next Home and Garden Store, Hedge End

Calcinotto were appointed to provide structural and civil engineering services for the new flagship Next retail store, their first ever purpose built building. The Hedge End store, just outside Southampton, was the first of a number of very high quality, new build stores planned by Next across the UK. The design by Next’s architects included limestone faced walls and feature columns to three of the four elevations, structural frameless glass to the elevations and an ETFE roof over the Garden Centre, and Main Entrance areas. The new Next store included an atrium entrance, clothing departments, home department, garden centre, 2 glazed lifts, 6 escalators and a customer café, plus the extensive back of house facilities.

The superstructure was three-storey steel frame utilising lightweight upper floor joists to keep the building self-weight to a minimum and aid in offering a cost-effective foundation solution. The external walls were constructed using composite panels, clear spanning between the main steel frame supporting stone panels hung on cladding rails. 400mmm deep precast concrete units were provided to the first floor external garden centre to allow the extensive imposed loading. At ground floor level behind the large full atrium is an extensive back of house area which included a ‘tunnel’ to the central goods lift which was for within a contiguous piled wall and watertight concrete construction.

Client

Next Plc

Value

£13m

Location

Hedge End, Hampshire

Architect

Stride Treglown

Contractor

Midas Construction

Categories

Retail