Samuel Cody SEMH School, Farnborough

Client
Hampshire County Council
Location
Farnborough, Surrey
Architect
Noviun Architects
Contractor
Tilbury Douglas
Value
£7M
Service
Civil Engineering, Structural Engineering

This Hampshire County Council funded project is situated in Farnborough, Surrey and will provide a brand new 90 place SEMH (Social Emotional Mental Health) school for children from 10 to 16 years of age. 

Challenge

A specialist school for children

The plan is to develop onto an existing school, consolidating new SEMH features, such as external spaces, various play areas and a MUGA pitch, within a 2 storey building with enough room for 90 places. 

Solution

Expansion and overhauling existing structures

The expansion of Samuel Cody will be achieved by refurbishing and reconfiguring some currently underused spaces in the primary block of the school, providing two new classrooms and other new facilities.

At the same time, this will enable children in Oak Farm Community Pre-School, currently based within the school’s primary block, to relocate to the school’s separate Pavilion building which is also to be refurbished.

The proposals for the Pavilion building at Samuel Cody will provide additional accommodation and allow the pre-school to expand their current childcare offer with extra places and longer opening hours.

The expansion of Samuel Cody will be achieved by refurbishing and reconfiguring some currently underused spaces in the primary block of the school, providing two new classrooms and other new facilities. At the same time, this will enable children in Oak Farm Community Pre-School, currently based within the school’s primary block, to relocate to the school’s separate Pavilion building which is also to be refurbished. The proposals for the Pavilion building at Samuel Cody will provide additional accommodation and allow the pre-school to expand their current childcare offer with extra places and longer opening hours

The primary structure is a steel frame with a composite metal deck and reinforced concrete slab. As dictated by the ground conditions on the site (large depths of made ground and a high water table), the foundations are to be piled with a reinforced concrete raft-type ground floor slab incorporating the pile caps and ground beams. In addition, gas monitoring identified the need for a gas membrane to be incorporated into the ground floor construction.

The foul drainage discharges into the local system via a connection into an existing manhole located on a very deep public sewer which crosses the site. The surface water drainage solution comprises an attenuation tank beneath the MUGA pitch with an adjacent pumping station and rising main leading to an existing manhole near the site boundary.