Hambury Bottom. Luxury living on the Jurassic Coast

The brief from the client was to replace the existing house in Lulworth and to increase the accommodation but without losing the character and charm of the original property. The site is within an area of Outstanding Natural Beauty and a conservation area and therefore the design needed to respond sensitively to its context whilst providing the modern ‘open plan’ living accommodation our client desired.

The original planning approval gained for the required large sections of the existing building on the site to be retained. Having reviewed this proposal it was deemed not possible to safely retain sections of the original building. Therefore a number of significant design changes required a resubmission. This resubmission was designed by RB Studio.

The house is organised over 4 storeys of a hybrid of traditional masonry and steel framing with the lower basement area providing an indoor pool that opens onto the garden. The basement was constructed with reinforced concrete walls within an external contiguous piled wall. The area over the pool section of the basement is landscaped with glazed roof lights provide top light and the roof provides a large patio area for use in the summer. This external area over the basement was constructed using steel framing to support precast concrete units with a reinforced concrete topping. The ground floor is the main living and entertaining space with a large open plan living, dining and kitchen space. A central feature staircase provides access to the first and second floor where the bedrooms are located. The top floor is sat within the thatched roof space with a large glazed roof light providing natural light centrally.

RB Studios design represents a marriage of traditional and contemporary detailing the character of the original house has been retained whilst providing modern spaces and a highly insulated and well serviced home for the future.

The house was completed in late 2017.

Client

Private Client

Value

Undisclosed

Location

Lulworth Cove, Dorset

Architect

RB Studio

Contractor

Matrod Frampton

Categories

Residential